Marţi după-amiază, bibliotecarul Avram Iancu a finalizat cu succes traversarea înot a Mării Galileii din Israel, alăturându-se astfel unui grup select de 67 de înotători din întreaga lume care au reușit această performanță remarcabilă.
La finalul cursei, Avram Iancu a declarat: „Am reușit! Îți mulțumesc, Doamne, că m-ai ajutat să duc la bun sfârșit acest înot!”. El s-a așezat în genunchi pe o plajă, în punctul final al traseului său de peste 20 de kilometri, și și-a exprimat recunoștința față de cei care au urmărit îndeaproape progresul său în timpul înotului din Marea Galileii.
„Am încheiat o cursă extrem de obositoare, finalizând-o în aproape 11 ore și 40 de minute. Soarele puternic mi-a creat anumite dificultăți. Sunt bucuros pentru această realizare și sunt recunoscător românilor care au avut încredere în mine și m-au susținut pe parcursul întregii zile. Le mulțumesc tuturor”, a mărturisit Avram Iancu pentru Agerpres.
Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani, și-a propus să traverseze înot Marea Galileii, un loc în care scrierile biblice susțin că Isus Hristos a mers pe apă. Sportivul a dorit să își aducă mulțumiri lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a realizat în înotul în ape deschise. Traseul său a acoperit o distanță de peste 20 de kilometri pe Marea Galileei și a fost monitorizat de Galilee Marathon Swimming Association (GMSA), o organizație internațională abilitată să valideze o astfel de performanță. Ideea acestei curse de înot i-a venit înotătorului din Petroșani anul trecut, după ce a aflat că există posibilitatea ca această traversare să fie oficial omologată, având în vedere că până în prezent, 67 de persoane au reușit această performanță.
Marea Galileei este un lac de apă dulce situat în nord-estul Israelului, cu o adâncime de 44 de metri, o lungime de 21 de kilometri și o suprafață de 168 de kilometri pătrați. Avram Iancu are o serie de performanțe remarcabile în înotul în ape deschise. În iulie 2022, a devenit primul român care a traversat înot Canalul Bristol din Marea Britanie. Tot în 2022, a obținut titlul de „Performance of the Year” din partea World Open Water Swimming Association (WOWSA) pentru înotul de 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre în 18 ore și 30 de minute, o realizare fără precedent. Printre alte reușite ale lui Avram Iancu se numără traversarea Canalului Mânecii în august 2016 și întregul curs al Dunării în vara anului 2017, pe o distanță de 2.860 de kilometri, fără costum de neopren, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.