În companiile din România, angajarea lucrătorilor străini a devenit o practică obișnuită. Indiferent dacă provin din Turcia, Nepal, Ucraina sau chiar Italia, acești angajați aduși din străinătate sunt recrutați pentru a acoperi deficitul de forță de muncă. Astfel, România, care în trecut exporta în mod considerabil forță de muncă, devine din ce în ce mai atractivă pentru cei care caută o viață mai bună.
La o fabrică de volane îmbrăcate din Oradea, 35 de angajați din Nepal și Sri Lanka, reprezentând 10% din totalul angajaților, își desfășoară activitatea. Tinerii s-au adaptat rapid în România, unde câștigă suficient pentru a-și susține familiile rămase acasă. „Sunt cel mai în vârstă membru al familiei și am responsabilitatea de a câștiga bani pentru a-i trimite familiei mele din Sudan. Merg destul de bine”, afirmă un bărbat. „România este o țară primitoare, a venit și soția aici. Fiica mea, mama și întreaga familie se vor muta aici”, declară altul.
În 2022 și 2023, Guvernul României a aprobat aducerea a 100.000 de lucrători străini noi pe piața forței de muncă din țară. Companiile interesate să angajeze lucrători non-UE pot face acest lucru prin intermediul agențiilor de plasare a forței de muncă sau pot contacta direct candidați potențiali. Mihaela Blaga, director adjunct, explică: „Procesul nu este foarte complicat după ce înveți toți pașii. Trebuie să obții anumite documente de la anumite instituții publice. Suntem mulțumiți deoarece sunt serioși, vin să muncească, nu vin pentru relaxare.” Cererea tot mai mare pentru lucrători non-UE este confirmată și de cifrele oficiale furnizate de Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă, care eliberează documentele necesare obținerii permiselor de muncă. Numai în primele patru luni ale anului 2023, în Bihor, au fost eliberate 5.000 de adeverințe pentru cetățenii non-UE care au venit să lucreze în România. Csaba Bekesi, director AJOFM Bihor, afirmă: „Creșterea este foarte mare, doar în patru luni avem solicitări egale cu cele din anul trecut. Acești lucrători pot fi o soluție pentru locurile de muncă necalificate sau cu calificări reduse.” Vestea și mai bună este că există și români care decid să renunțe