Potrivit surselor, se pare că Ciolacu și Ciucă poartă discuții în legătură cu posibilitatea excluderii UDMR de la guvernare.

La momentul redactării acestei știri, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au fost raportați ca fiind implicați în discuții privind eliminarea UDMR de la guvernare, conform surselor din Coaliția guvernamentală citate de ZiarulDeAiud.ro. Cei doi lideri au invitat și pe Kelemen Hunor să participe la discuții, programate să înceapă la ora 15.

Potrivit surselor menționate, UDMR nu va mai ocupa niciun minister în viitorul guvern condus de Ciolacu. PNL dorește să preia Ministerul Dezvoltării, care gestionează fondurile bugetare destinate administrațiilor locale, în timp ce PSD își dorește Ministerul Mediului, pentru Grațiela Gavrilescu. Ciolacu și Ciucă au discutat miercuri seara și despre posibilitatea excluderii UDMR din Executiv, deoarece partidul maghiar deține trei portofolii ministeriale și funcția de vicepremier, ceea ce constituie un motiv de atractivitate pentru celelalte două partide care împart ministerele în noul Cabinet.

Relația dintre UDMR și PNL, respectiv PSD, s-a deteriorat semnificativ de la începutul discuțiilor privind rotația guvernamentală și renegocierea protocolului de guvernare. După ce cele două partide au decis să excludă UDMR din conducerea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), maghiarii au declarat că iau în calcul chiar ei părăsirea Guvernului. PNL și PSD pot obține majoritatea necesară învestirii viitorului Cabinet Ciolacu fără susținerea UDMR. Calculul privind excluderea maghiarilor din Executiv are o motivație predominant electorală și a fost menționat în cadrul unor ședințe ale PNL de către secretarul general Lucian Bode, care crede că liberalii ar putea câștiga cel puțin 5 procente în sondaje dacă ar răspunde valului de naționalism manifestat recent în opinia publică și ar exclude Uniunea din Guvern.