Seceta a determinat Statele Unite ale Americii să importe grâu din Europa.

Seceta a afectat culturile agricole din Statele Unite ale Americii, ceea ce a determinat importul de grâu din Europa. Bloomberg, citat de Agerpres, raportează că SUA se văd nevoite să importe grâu din Europa din cauza creșterii prețurilor pe piața locală.

Potrivit unor surse anonime, cel puțin două nave încărcate cu grâu din Polonia au ajuns în Florida în acest an, iar mai multe livrări sunt așteptate în lunile următoare. Traderul de produse agricole Andersons Inc. a furnizat grâul din Polonia unei fabrici de făină a companiei Ardent Mills din Tampa, statul Florida. Aceste importuri rare de grâu reprezintă o lovitură pentru SUA, care a pierdut în ultimele decenii importanța pe piața mondială a grâului în favoarea Rusiei, principalul exportator mondial.

Seceta din anul precedent a afectat livrările de cereale pe râul Mississippi, ceea ce a dus la creșterea costurilor de transport feroviar. Condițiile meteorologice nefavorabile ar putea determina un număr record de fermieri americani să renunțe să cultive grâu, ceea ce ar face importurile mai atractive din punct de vedere financiar. „Este o rută comercială neobișnuită, dar are o logică, deoarece grâul american este scump”, a declarat Miroslaw Marciniak, analist la firma InfoGrain din Varșovia. „Este mai ieftin pentru procesatorii americani de pe coasta de Est să importe cereale din Europa decât să le transporte din Kansas.”

Grâul american de iarnă, folosit în producția de pâine, se tranzacționează la un preț mai ridicat față de grâul oferit de ceilalți mari exportatori mondiali. În același timp, unele state din Europa de Est se confruntă cu un surplus de grâu, ceea ce a condus recent la impunerea de restricții asupra importurilor de grâu din Ucraina.

Directorul general de la Andersons, Pat Bowe, consideră că importurile din Europa sunt justificate având în vedere diferența de preț, dar nu a comentat dacă compania a efectuat astfel de tranzacții. Datele furnizate de Uniunea Europeană arată că Polonia a exportat deja aproximativ 79.000 de tone de grâu către SUA în sezonul 2022-2023. Marciniak afirmă că în viitor s-ar putea observa mai multe livrări similare din țările baltice către SUA, dat fiind diferența de preț.

Secetele din ultimii ani în câmpia SUA au avut un impact asupra renumitelor câmpuri de grâu ale țării. Departamentul american al Agriculturii estimează că fermierii vor recolta doar 67% din suprafețele cultivate cu grâu în acest an, cel mai redus nivel din 1917.